Kada bi zaista ovu skandaloznu odluku proveli u djelo, postavlja se pitanje kako će reagirati članovi koji tada imaju 100% realnu osnovu za tužbu i mogu tražiti povrat novca i podnijeti odštetni zahtjev.

Ne pretjerujemo kad kažemo da ovakvo nešto još nije viđeno na internetu, ali ni u poslovnom svijetu!

Naime, vlasnici “kompanije” InFace Invest Group javno su zaprijetili svim franšizerima, tj članovima da napuste privatnu grupu na Facebooku ili će ih oni izbaciti iz kompanije.

Nevjerojatno je da je nekome uopće takav potez pao na pamet jer se radi o grubom oduzimanju temeljnih ljudskih sloboda i prava na privatnost.

Zamislite da vam poslodavac kaže da ne smijete više koristiti Facebook ili biti član određenih društvenih grupa i zaprijeti vam otkazom. Na svakom sudu odmah biste dobili presudu u vašu korist, a poslodavac bi završio u svim novinama i udarnim vijestima kao sprdnja godine. Također izvukli biste i veliku novčanu svotu kao odštetni zahtjev.

Lazarević iznad Boga i Ustava

Očito su Lazarević i Pejić dotakli dno dna i misle da su iznad Ustavom zajamčenih ljudskih prava kada žele ograničiti slobodu izražavanja. Zapravo, čak se tu ne radi o tome da ti članovi izražavaju svoje mišljenje i nešto govore protiv kompanije (jer tada bi Lazarević i mogao nekako opravdati njihovo izbacivanje), nego se radi o tome da članovi u spomenutoj grupi na Facebooku ništa niti ne komentiraju niti objavljuju.

A zašto im se onda prijeti izbacivanjem ako ostanu u grupi?

Vrlo jednostavno. Jer u toj grupi su počeli javno progovarati prevareni lideri i investitori kojih se Lazarević riješio samo zato jer su počeli privatno postavljati neka neugodna pitanja. Lazarević je shvatio da tim pitanjima počinju otkrivati Pejićeve i njegove financijske malverzacije i brže bolje ih je izbacio.

No, napravio je pogrešan korak što ih je prvi javno oklevetao i izvrijeđao bez ikakvog razloga, jer svi izbačeni nisu prekršili niti jednu stavku ugovora. Prije serije klevetničkih videa od strane Lazarevića, lideri i investitori nisu apsolutno ništa loše javno govorili o njemu niti o kompaniji, već je bio održan privatni razgovor koji je netko neovlašteno snimao i dostavio Lazareviću. Ali, to nije tema ovog članka i o tome smo već pisali.

Tema je sporna Facebook grupa koja je postala najveći trn u oku Pejiću i Lazareviću koji ne mogu podnijeti da im članovi tamo gledaju kako ih se razotkriva. Žele na sve načine zaustaviti curenje istine i razotkrivanje laži koje su prodavane naivnim članovima zadnje 4 godine.

 

Ovakav potez ne bi napravile čak ni autoritativne političke stranke! Zamislite da Plenković prati u kojim grupama po Facebooku mu se nalaze članovi HDZ-a i da im prijeti izbacivanjem iz stranke ako se ne maknu iz tih grupa. Ili da Vučić krene ucjenjivati članove svog SNS-a na taj način. Ovo što Lazarević i Pejić rade vjerojatno bi posramilo i sjevernokorejskog vrhovnog vođu Kim Jong un-a.

Nije ni čudo da su odmah postali predmet ismijavanja na internetu. 

Lazarevićev i Pejićev blef ?

Vrlo vjerojatno se radi o samo još jednom spinu i manipulaciji od strane Lazarevića i Pejića. Ne vjerujemo da mogu biti baš toliko glupi, bez obzira što smo se svega nagledali od njih.

Naime, kada bi zaista ovu skandaloznu odluku proveli u djelo, postavlja se pitanje kako će reagirati članovi koji tada imaju 100% realnu osnovu za tužbu i mogu tražiti povrat novca i podnijeti odštetni zahtjev.

Također, u grupi se nalazi i velik broj franšizera koji su investirali veći novac (između 10.000€ i 100.000€) i zanima nas kakva će biti njihova rekacija kada ih Lazarević svojevoljno neopravdano izbaci bez ikakvog osnova.

Hoće li i dalje šutjeti ili će zatražiti povrat svoje investicije na što imaju potpuno pravo. Jer nigdje u franšiznom ugovoru ne piše da ne smiju biti aktivni član neke društvene grupe (što i ne smije pisati jer bi bilo protuustavno).

Hoće li članovi kleknuti kao robovi i pokoriti se Lazareviću?

Određeni mali dio vjerojatno hoće, ali to je mali broj članova koji se lako daju zastrašiti i koji su odavno potpali pod sektaške manipulacije vođe kulta Lazarevića. Takvi bi se vjerojatno odrekli i obitelji da im Lazarević tako naredi.

Ali sudeći po tome da grupa i dalje broji preko 5.000 članova, vjerojatno su oni malo inteligentniji prozreli blef dvojice suvlasnika i protumačili ovo kao potez očajnika u pokušaju skrivanja istine.

Naša je procjena da će Lazarević u svom manipulativnom stilu, po isteku simboličnih 21 dana koliko je kao pravi mafijaški boss velikodušno dao, reći nešto u stilu: “Nećemo nikog da izbacimo. Hteli smo samo da vas testiramo, da vidimo tko je veran, a tko ne. Sada znamo i dalje nastavljamo sa onim časnima i poštenima, a vama drugima nećemo posvećivati vreme.”

Ako to ne učini i stvarno odu do kraja s ovom odlukom, članovi i investitori mogu im biti i više nego zahvalni jer tada imaju odličnu priliku da vrate svoj novac nazad. 

Zato sumnjamo da će Lazarević i Pejić svjesno počiniti još jedno djelo radi kojeg bi ih se moglo kazneno goniti. Ne vjerujemo da su toliko glupi. 

Ali opet s druge strane, već su nas mnogo puta razuvjerili.

Podijeli

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *